Ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πόλη του Σαουθάμπτον, το λεωφορείο Bluestar, το οποίο λειτουργεί από την εταιρεία Go-Ahead και είναι το πρώτο λεωφορείο με σύστημα καθαρισμού αέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Bluestar είναι εφοδιασμένο με ένα ειδικά σχεδιασμένο φίλτρο που αφαιρεί τα πολύ λεπτά σωματίδια από τον αέρα και τα παγιδεύει καθώς το όχημα κινείται στους δρόμους. Το φίλτρο επιτρέπει στη λεωφορείο να απελευθερώνει περισσότερο καθαρό αέρα, έτσι ώστε ο αέρας πίσω του να είναι καθαρότερος από ό,τι μπροστά του.
Η εταιρεία επέλεξε το Σαουθάμπτον για να φιλοξενήσει το πρωτότυπο λεωφορείο, γιατί νωρίτερα φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε ότι η πόλη της Νότιας Αγγλίας ήταν στο όριο της μη ασφαλούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με 4,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έξι μήνες κατά μέσο όρο.
«Θέλουμε αυτό το πιλοτικό έργο να δείξει ότι τα λεωφορεία πρέπει να θεωρηθούν όχι μόνο ως λύση για τη συμφόρηση στις πόλεις, αλλά και ως λύση στο πρόβλημα της ποιότητας του αέρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Go-Ahead, Ντέιβιντ Μπράουν.
«Καθώς το λεωφορείο αφαιρεί τα πολύ λεπτά σωματίδια από τον αέρα όπως ταξιδεύει κατά μήκος της διαδρομής, βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων ποιότητας της ατμόσφαιρας της πόλης. Αυτό το λεωφορείο θα καθαρίζει τον αέρα στη διαδρομή του σε ύψος δέκα μέτρων, φανταστείτε την αλλαγή που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην ποιότητα του αέρα αν όλα τα λεωφορεία είχαν αυτή την τεχνολογία», πρόσθεσε.