Την απαραίτητη άδεια κατασκευής για το χερσαίο ρωσικό τμήμα του αγωγού Nord Stream 2 που θα προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο τις αγορές της ΕΕ μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, έλαβε, αργά το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουνίου, ο ρωσικός κολοσσός, Gazprom, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία.
Μέχρι σήμερα, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν χορηγήσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την κατασκευή και τη λειτουργία του σχεδιαζόμενου αγωγού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης στη Δανία.
«Η υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην πρόσφατα εκδοθείσα άδεια θα ξεκινήσει το συντομότερο, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική έκθεση των κρατικών επιστημονικών υπηρεσιών», ανακοίνωσε με δηλώσεις της η Gazprom.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που λάβαμε την άδεια αυτή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εντατικής και διεξοδικής ομαδικής δουλειάς που έχουμε κάνει καθ’ όλη τη διαδικασία αδειοδότησης. Η απόφαση αυτή αποτελεί καθοριστικό ορόσημο για το έργο του Nord Stream 2», δήλωσε ο Sergey Serdyukov, ανώτατο τεχνικό στέλεχος της κατασκευάστριας ετιαρείας Nord Stream 2 AG.
Στη Ρωσία, το έργο του αγωγού Nord Stream 2 πρέπει να αποκτήσει δύο κύριες άδειες. Επιπλέον της άδειας που εκδόθηκε την Πέμπτη, η Ρωσική Περιβαλλοντική Αρχή θα πρέπει να εκδώσει σχετική άδεια για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος στα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τη Gazprom, η έκδοση της δεύτερης αυτής άδειας αναμένεται σύντομα.